Volg ons

Het thema: “Mijn stem” gaat over je eigen waarheid communiceren. Door jezelf te uiten vorm je de brug tussen jouw binnen- en buitenwereld en weet de buitenwereld wat er in jou afspeelt. Dat klinkt best logisch. Alleen is dit tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Wij worden gedurende de dag overspoeld door informatie. Hierdoor wordt het steeds lastiger om je eigen waarheid te “horen”, laat staan deze te communiceren. Door goed naar je hoofd, hart en lichaam te luisteren, ben je in staat om je eigen waarheid te vinden. Eenmaal gevonden, volgt er nog de uitdaging om deze waarheid naar buiten te brengen in een vorm die bij jou past. Communiceren omvat namelijk meer dan alleen het uitspreken van woorden, het kan ook in de vorm van schilderen, tekenen, schrijven of zingen. Daarnaast heeft iedereen een diepe behoefte om gehoord te worden, naast jezelf uiten is luisteren naar de ander ook van wezenlijk belang.

Hoe is dit voor jou? Durf jij je eigen waarheid te uiten? Ben jij in staat echt te luisteren?

De reis met de kinderen
Waar de kinderen bij de vorige boom, heel rustig en liefdevol binnenkwamen. Wordt er bij deze boom juist veel gekletst. We zoeken allemaal een plekje op de grond en herhalen altijd even de ervaringen rondom de vorige boom en schrijven voor onszelf op wat we ervan geleerd hebben.

Wij lezen samen het vijfde verhaal. In het verhaal besluit de boom om anderen te laten weten hoe hij over dingen denkt en hoe hij zich voelt, zodat een ander ook weet hoe hij over dingen denk en hoe hij zich voelt.

In de ruimte heb ik allerlei sfeerkaarten neergelegd. De kinderen mogen een sfeerkaart uitkiezen, die hun gevoel op dat moment representeert. Soms is het namelijk best lastig om je eigen gevoel in woorden uit te drukken. Door er een beeld aan te koppelen wordt dit makkelijker. Erg mooi om te zien hoe kinderen hun eigen gevoel aan de hand van een afbeelding goed kunnen verwoorden. Zo komen er allerlei verschillende onderwerpen aan het licht.

Bij een van de groepjes spraken we over pestgedrag. We hebben een kort rollenspel gespeeld waar wij hebben ervaren dat het kiezen van liefdevolle woorden vele malen prettiger is voor jezelf én de ander. Lelijke woorden hebben namelijk een negatieve trilling en deze voel je in heel je lichaam. Dit omdat je lichaam voor 70% uit water bestaat.

We hebben geoefend met het uitspreken van liefdevolle woorden in vervelende situaties. Een van de kinderen spreekt mij twee dagen later vol ongeloof en verwondering aan: “Het werkt gewoon echt, als ik rustig en vriendelijk spreek, spreken anderen ook rustig en aardig tegen mij..”

Een ander groepje gaat lekker aan de slag met de bijbehorende kleurplaat en is ondertussen over van alles aan het praten. Mooi om op te merken dat de kinderen echt letten op de woorden die ze kiezen. Wij hebben samen letterlijk mogen ervaren dat wanneer de ander iets vertelt, jij door te luisteren, iets van de ander kan leren. Zo leerde ik van alles over Playstation en de inkt in een balpen.

Jouw manier van luisteren en communiceren is zo ontzettend belangrijk. Het zorgt voor begrip, steun en het zorgt ervoor dat je van elkaar kan leren.

Hoe zit het bij jou? Laat jij de ander weten hoe jij je voelt of wat je denkt? Welke woorden gebruik jij hiervoor?

Wij zetten onze reis voort, de volgende keer ontmoeten wij de donkerblauwe boom met het thema: Wijzer dan wijs. Tot snel.