Volg ons

Van jongs af wist ik het, ik wilde leraar worden. Als leraar genoot ik enorm van kinderen, van de contacten met ouders en collega’s. Ik kwam er al snel achter dat ik geen leraar wilde worden zoals wij nu het beroep van een leraar hebben vormgegeven. In plaats van dat ik uitstippel wat kinderen behoren te leren, verlangde ik ernaar om mee te lopen op het pad van het kind. Zodat kinderen zelf leren omgaan met de uitdagingen in het leven, veerkracht gaan ontwikkelen en in zichzelf gaan geloven.

Ik geloof dat antwoorden op alle vraagstukken, klein en groot, in jezelf zitten. Tegenwoordig verlenen we onze identiteit, onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen aan iets externs (de ander, een verwachting of een norm). Dat levert op korte of lange termijn altijd teleurstelling op, want er is geen ander zoals jij, jij bent uniek!

De boom met vruchten®
Toen ik in aanraking kwam met De boom met vruchten®, maakte mijn hart een sprongetje van geluk. Het kan toch écht, er bestaat een programma, er bestaan mensen die begrijpen wat ik voel en zeg over het écht zien en begeleiden van kinderen. Een programma dat een structuur/handreiking biedt en tegelijkertijd ruimte geeft om precies aan te sluiten bij datgene wat een kind op dat moment nodig heeft.

Mijn rol?

  • Ik luister.
  • Ik ben er, onvoorwaardelijk.
  • Ik ben gelijk aan jou.
  • Ik deel mijn perspectief op de waarheid en ik luister naar die van jou.

Ik laat kinderen ervaren dat het juiste antwoord altijd in henzelf aanwezig is. In een 8-wekelijks programma lopen wij de verschillende thema’s langs en hebben het over ons mens zijn. Dit met behulp van liedjes, posters, leuke creatieve opdrachten en filmpjes.

Te diep, te veel, te moeilijk….
Een oordeel die wij als volwassene snel vellen als we spreken over levenswijsheid. Het mooie is dat wanneer je het verhaal aan de kinderen voorleest er een moment van erkenning, overgave en opluchting bij de kinderen ontstaat. Zij begrijpen de woorden uit het verhaal als geen ander. Vergis je nooit in de wijsheid die ieder kind in zich heeft! Sta open, kijk, luister en geniet en leer van de wijsheid van een kind.

En de kinderen?
Het is ontroerend mooi. Na een uurtje even helemaal jezelf mogen en kunnen ‘zijn’, niet hoeven opboksen tegen een norm, prestatie of een vriendje die dingen net iets beter doet of kan, verlaten ze de ruimte met een onbeschrijfelijke rust, een andere blik in de ogen en een glimlach op hun gezicht. Na een moment van stilte wordt er aan mij door een leerling van 9 jaar gezegd: “Dit is zo mooi, zo mooi”, “ik ben echt zo trots op mij”. Wij zijn nog even stil en glimlachen naar elkaar.

De komende tijd neem ik jullie mee in deze mooie reis die ik samen met kinderen maak. Waarom? Omdat ik het ieder kind gun om écht zichzelf te mogen zijn. Ik deel graag mijn verhaal, mijn perceptie van de waarheid, het is aan jou om te bepalen waar de waarheid voor jou ligt.
De eerstvolgende blog zal gaan over de rode boom met het thema: Ik ben blij met mij. Je voelt hem vast al aankomen, een mooie vraag voor jou om alvast even bij stil te staan.

Ben jij blij met jezelf? Vind jij jezelf goed genoeg?

Tot snel
Anouk