Ben ik blij met mijzelf? Deze vraag raakt precies het thema van de 1e boom die de boom zonder vruchten tegenkomt op zijn reis. Een mooie en belangrijk vraag, waar wij vaak snel ‘ja’ op antwoorden. Maar is dit ook het geval als we even stil staan bij deze vraag?
Je herkent het vast. Controle willen hebben over je manier van lesgeven, leven en opvoeden. Zaken graag tot in den treure willen voorbereiden en uitgedacht hebben, geen ruimte hebben voor verrassingen en spontaniteit. En als je geen controle hebt of krijgt, kan je snel het slachtoffer doen; schieten op het systeem, op de ouder, op je partner, op de leerkracht… En ja, dit doe ik, jij en wij allemaal wel eens in meer of mindere mate en dat is helemaal oké.
Hoe mooi zou het zijn dat je even stil durft te staan om bewust te worden van je eigen gedrag? Soms is dat confronterend, tegelijkertijd ontstaat er hierdoor een moment van keuze. De keuze om je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Te leven vanuit veiligheid en vertrouwen door goed voor jezelf te zorgen, jezelf goed en mooi te vinden precies zoals je bent en erop te vertrouwen dat alles goed komt.
De reis met de kinderen
Samen gaan wij op reis. De boom zonder vruchten ontmoet als eerste de boom met de rode vruchten. We leren dat de boom met de rode vruchten goed voor zichzelf zorgt en heeft besloten dat hij zichzelf mooi en goed vindt precies zoals hij is.
Wij kijken in de spiegel naar onszelf, wie ben ik nu eigenlijk en wat zie ik? Ben ik blij met mijzelf? Een best onwennige opdracht en onthoud het antwoord dat kinderen hierop geven is áltijd goed. Er hoeft namelijk niets opgelost te worden, want iedereen is goed en mooi precies zoals je bent. Mét of zonder vruchten.
Wij oefenen om stevig te staan als een boom met de wortels in de aarde en maken een prachtige fotolijst voor onszelf. Waarom? Omdat iedereen een mooie fotolijst waard is. Ondertussen luisteren wij naar muziek en voeren mooie gesprekken, niet omdat het moet, maar omdat ze als vanzelf ontstaan!
Zo geeft een kind aan dat het veel gepest is en zich voelt als de boom zonder vruchten. Hij is door het pesten bang geworden en geeft aan niet tot nauwelijks te praten op school, omdat hij de ander niet meer vertrouwt.
En ik? Ik ben er, ik luister, ik stel een vraag en ik luister.
Ontroerend mooi om te zien dat hij aan het einde van de les uit zichzelf een boom tekent waarin twee stammen zichtbaar zijn; een dikkere (sterk voelen) en dunnere (zwak voelen). Hij voelt zich sterker en de dunnere stam is nog aanwezig, maar wel verstrengeld met de dikkere stam, aldus een kind. Samen hebben we besloten dat de aanwezigheid van die dunnere stam en het gevoel van bang zijn helemaal oké is. Want hij is zelfs met dit bange gevoel of een wat stillere houding op school, mooi en goed precies zoals hij is.
Hoe zit het bij jou? Ben jij en is de ander precies goed zoals hij is?
Wij zetten onze reis voort, de volgende keer ontmoeten wij de oranje boom met het thema: voelen en genieten. Wie weet, tot snel.